Ceny a ceník webových stránek

Ceny, popřípadě i ceník webových stránek tu a tam nějaký webdesigner, či specializovaná firma zveřejní, či veřejný již má. Nic méně se nám občas může stát, že konečná cena práce je ve výsledku úplně jiná a v mnoha případech neskutečně vyšší.

Obrovský problém nastává, pokud si připadáme ukřivděni, či hůře okradeni. Kde je ovšem problém? Opravdu jsou všichni ajťáci podvodníci? Rovnou si odpovíme, že ne. Dokonce podvodníčků je menšina, tedy doufám. :)

Na webdesignery se jen musíme dívat jako na běžné řemeslníky a to i přesto, že toto přirovnání nemáme rádi. Jde o to, že jednou pracujeme od hodiny, podruhé musíme nakoupit nějaký software, potřetí si někoho přizvat a nakonec se i samotná práce může natáhnout, kvůli neočekávaným problémům.

Web na míru či modernizace starého

obal-A4Tuto službu si objednávají většinou firmy. Tj. pozvou si webdesignéra, či obchodního zástupce firmy a domluví se na zakázce.

Tohle je nejčastěji objednávaná služba. Minimálně u nás. Zde se pak už jen domlouvá na tom, zda jde o modernizaci, či úplně novou tvorbu.

Ceny můžou lítat opravdu hodně. Od pár tisíc po několik stovek tisíc.

Jednotlivých prvků a druhů webů je také hodně. Pomoci vám v tom může tato elektronická kniha (Potřebuji Moderní Web). Kterou jsem sepsal právě kvůli tomu, abyste zhruba věděli, co potřebujete s webem udělat a i co očekávat při těchto konzultací. Knížka není dlouhá, má jen kolem 100 stran. Je psána tak, aby nezdržovala zbytečným výkladem a šla rovnou k věci.

Následují naše ceny.

Konzultace

První konzultace, první hodina: zdarma
Každá další konzultace, či hodina: 200,-/h
Cestovní náklady: 10,-/km

Po konzultacích většinou následují další práce. Často jsou třeba nějaké podklady a to kolikrát dříve, než se začne pracovat na webu. Nejdůležitější jsou texty. Pokud si je klient nedodá sám, je třeba je vytvořit.

Tvorba textu

Texty (dle rozsahu): 200,- až 1200,-/článek
Korektura textu: 100,-/normostrana
Krátké texty, třeba pro eshopy: 90,- až 200,-/h

Velice oblíbené jsou u nás fotografie. I přesto, že fotografovat umí dnes každý, kdo má mobilní telefon, kvalita často zaostává. Na web jsou třeba fotografie upravené a kolikrát ve vysokém rozlišené. Fotky by měli být vždy aktuální.

Fotografování

Fotografie: 100,-/ks
Vysoce kvalitní fotografie: 500,-/ks
Čas a práce fotografa: 200,-/h
Ateliér: 300,-/h
Fotografie z fotobank: dle ceny fotobank
Úprava, hledání a zpracování fotografií: 200,-/h

Teprve po vypracování podkladů přichází na řadu další práce.

Grafické práce

První grafický návrh: zdarma
Každý další grafický návrh: 1200,-
Základní grafické práce na webu: od 1200,-
Rozsáhlá tvorba ikon: od 1200,-
Pokročilé grafické práce: od 3600,-
Práce na hodinu: 300,-/h
Vyžadován Photoshop: dle ceny předplatného na 1 měsíc
Vyžadován Corel: dle ceny předplatného na 1 měsíc

Po schválení základního návrhu často následuje další práce. Ne všechny řádky jsou nutné. Zda jsou nutné, či nikoli se domluví právě při konzultacích.

Tvorba webu

Základní cena: 1200,-
Responzivní design: od 1200,-
Efekty a animace: od 1200,-
Slider: od 1200,-
Fotogalerie: od 1200,-
Vkládání pokročilé grafiky: od 1200,-
Úprava a vkládání podkladů: 200,-/h
Dodatečné práce na webu: 200,-/h
Formuláře a programování: 700,-/h
Zprostředkování programátorských služeb: +20% z práce programátora

Jiná otázka je zda se cítíte na práci s vlastním administračním systémem. Tj. zda chcete, či nikoli mít možnost pracovat s texty a měnit, přidávat, ubírat obsah na webu. My používáme WordPress.

Administrační systém

Instalace nastavení: 1200,-

Protože je WordPress zdarma, další práce vychází většinou z úprav grafiky dle cen v předchozí tabulce.

Propagace

Zde by práce neměla končit. Pokračovat se musí v propagaci. Viz:
moderniweb.com/optimalizace-pro-vyhledávače

Webhosting

Web také musí být někde umístěn:
moderniweb.com/webhosting

Eshopy

Nezapomenout, že web není eshop, eshop je úplně jiná problematika:
moderniweb.com/tvorba-internetového-obchodu

Školení

Nakonec se občas musíme i naučit s tím vším pracovat:
moderniweb.com/školení-internetového-marketingu

Tvorba a prodej šablon

eshopWebdesignéři si dost často vytváří tzv. webové šablony.

Tyto šablony mají různou podobu i ceny a třeba jako v našem případě je prodej rozšířen o efekty, tlačítka apod.

Tyto prodeje jsou bohužel, jak napovídá text u většiny šablon v detailním náhledu určeny pro ty, kteří se aspoň trochu vyznají v tvorbě www stránek. Dá se tedy říci, že si můžou webdesignéři nakupovat od sebe navzájem, ale bojím se, že dnes to je již skoro nepředstavitelné. Pokud jste aspoň trochu zběhlí v oboru, šablonu si sestavíte sám během pár hodin sami.

Daleko užitečnější jsou šablony s vlastní administrací a tedy ty, které nemusíte dodatečně upravovat (pro běžný web, nebo pro eshop). Ty jsou daleko častější a používanější. Nic méně i u nich můžete narazit na problém, kdy vám bude něco vadit, překáže a celkově to nebude úplně přesné tak jak potřebujete.

Někdy se s tím pak smíříte, ale jindy je lepší zavolat odbornou pomoc. Už jen proto, že ani nemusíte vědět, že děláte něco špatně a léta tak provozovat web, který nemá žádný efekt, nebo na něj skoro nikdo nechodí. V horším případě tam chodí jen spamovací roboti a vy si zatím roky myslíte, že to jsou skuteční lidí.

Ceny webových šablon: 0 až 3600,-

Cena šablony může být i daleko větší. U nás jsou drahé šablony většinou ty, které mají opravdu hodně animací a celkově efektů. Jejich vývoj opravdu zabral i týden.

Pro představu. Stránky moderniwe.com, zabrali skoro dva měsíce téměř nepřetržité práce. Více na: moderniweb.com/blog/novy-design-moderniho-webu

Pokud vás článek zaujal a máte zájem o více informací, naleznete je v již zmíněné knížce: kknihy.cz/produkt/potrebuji-moderni-web

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>