Webové stránky ve 3D

Z počátku pro některé nemusí být zřejmé, ale webové stránky ve 3D mají již dnes neuvěřitelně silný potenciál. Z mého pohledu jsou výhody tak samozřejmě, že snad o nich není třeba ani psát, ale přece. Prakticky nikdo je nepoužívá. Proč? Je to novinka! Teprve v dnešních dnech jsou 3D technologie podporovány webovými prohlížeči natolik, aby se od roku 2016 mohli plně využívat.

1. Přehlednost

První obrovskou výhodou je samotná přehlednost dlouhým a rozsáhlým obsahem.

12

Na obrázku zdánlivě nic moc není. Je však zřejmé, že obsah je na štosován za sebou v dalších 14 stranách a rozložen do dalších 12 kategorií. Vše velice přehledné. Navigovat se zde může uživatel jak klikáním v levém menu, tak klikán na samotné stránky (listy). Navíc uživatel zhruba tuší, kolik obsahu zde máme.

Tento 3D efekt je vhodný jak pro obyčejné stránky, tak i eshopy. Další informace naleznete zde: Symbolické vrstvení ve 3D

2. Upoutání

Základem každé komerční webové stránky je své návštěvníky upoutat k obsahu. Donutit si jej prohlédnout. Samotný 3D vzhled. Je nový. Díky tomu si váš návštěvník, pokud má čas, řekne, že to je nové, musím to prozkoumat, nebo se podívat co zde mají.

3

K vidění zde: 3D pokrmy v kostce

Před obrazovku vám díky úvodní animaci naskáče šest krychlí. Efekt je opravdu jednoduchý a různá zařízení, s kterými se uživatel napojí na internet, jsou dnes většinou dostatečně rychlá, aby tento efekt dokázala zpracovat.

Odvážné tvrzení, ale když se podíváme na obsah zdrojového kódu, je neuvěřitelně malý. Načtení, je tedy opravdu rychlé a záleží už jen na grafickém vykreslení.

Nemusíme pro příklady chodit daleko. Věřím, že uživatelé některých větších portálů mají určitě daleko horší zkušenosti s dobou načítání, než budou mít uživatelé 3D šablon v základní podobě. Záleží samozřejmě na dodatečných úpravách a dalších doplňcích.

3. Hravost

Budu se asi opakovat, psal jsem to již několikrát, ale díky speciálním efektům se může stát, že se staří kmeti vrátí do dětských let.

1

K vidění zde: Kniha 3D (v1.2)

Běžné webové stránky jsou jak arch popsaného papíru plného textu, odrážek, reklam, poznámek. Což webové stránky ve 3D také, ale k tomu mají něco navíc. Navíc možnost sledovat pohyb a možnost jej ovlivnit. Na rozdíl, třeba od videa, které můžete tak maximálně v základu vypnout, zastavit a spustit.

obr-1
obr-2
obr-3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>