Volba domény

Přemýšleli jste nad tím, jakou doménu si vybrat? Asi každý by si nejraději vybral doménu dle názvu jeho firmy. Což je kupodivu přesně ta ideální cesta.

Dříve to neplatilo. Lidé hodně hledali domény dle názvu své profese. Př. zednik.cz apod. Tyto domény jsou samozřejmě TOP, ale hlavně dávno pryč. K sehnání jsou samozřejmě domény typu zednik123.cz. I tato varianta domény je zajímavá. Možná, že i pro marketing úplně ideální. Myšlen marketing na internetu schovaný pod zkratkou SEO. Jedná se o anglickou zkratku. Není to přesný překlad, ale dá se ta zkratka chápat jako Vylepšení pozic ve vyhledávačích.

Pokud si vyberete podobné klíčové slovo. Které charakterizuje vaší profesi. Snáze tak získáte nové zákazníky. Což je dobré pro malé a střední podnikatele. Pokud zakomponujete název své profese i do obchodního názvu firmy. Ušetříte nemálo peněz za marketing.

Pokud jste megafirma a máte prakticky neomezený rozpočet. Tak ano. Použijete něco nového, snadno zapamatovatelného. Třeba Alza,  Google a další… popravdě nic neříkající zkratky. Tyto firmy si to mohli dovolit. V podstatě vrazili obrovské peníze do marketingu, propagace a vytvořili tak… chcete-li nový kult. Nový kulturní název a zapsali se tak do historie.

Nemyslím si, že mě někdy kontaktuje potomek nějakého miliardáře se zájem založit vlastní firmu… ale nebránil bych se… Zpátky do reality.

Většina z nás si ušetří nemálo trápení tím, když do domény a názvu firmy použije popis své činnosti. Př. jardazednik.cz, autoservisutomase.cz a pod… V případě větších společností to je podobné. Př. peknehodinky.cz, vaseelektro.cz a další…

Pokud máte jiný název firmy a rozhodli jste se založit si třeba eshop na jiný produkt, než jste doposud dělali a chcete mít dobrou dohledatelnost. Můžete se označit jako provozovatel webu a jméno webu bude jiné. Toto řešení je typické pro větší společnosti. Firma se třeba jmenuje už roky Jan Novák s.r.o. a potřebujete web na prodej zahradního nábytku. Tak použijete název třeba zahradninabytek.cz. Dal by se použit i nabyteknovak.cz

Vždy záleží na dostupnosti domény. Podívat se tedy na co nejvíce možností, které máte.

Ještě poslední otázka, na kterou je třeba odpovědět, a tou jsou pomlčky v doméně.

Odpověď zní: Pokud možno, tak se pomlčkám vyhnout, ale pokud máte tu možnost a doména se skládat ze dvou a více slov, tak si ji za pykat. Za pykat pro případ zneužití apod.

Jsou lidé, co třeba nevědí, kde se na klávesnici pomlčka píše. Je pravda, že takový člověk u vás jen těžko udělá objednávku, ale i tak… nějaké procento to bude.

Pomlčky jsou ovšem pro složitá slova snáze dohledatelná. př.: setkal jsem se s doménou cz-svitidla.cz. Tahle doména pomlčku mít musí, kvůli předponě cz. Dále také složená slova. Tam kde se dá očekávat, že to vyhledávač nerozezná. I když vyhledávače jsou čím dál chytřejší. Takže, asi nejlepší, když se budeme zabývat, jen příponami a předponami. Zde pomlčky dávat.

Třeba i u domény zednikabc.cz s doménou zednik-abc.cz. Záměna může být třeba za Zedníka BC s.r.o. s doménou zednika-bc.cz, nebo také firma Zeď NIK s.r.o. s doménou zednik.cz za doménu zed-nik.cz

Musím, ale uznat, že domény s pomlčkou jsou lépe čitelné, ale zase bez pomlčky na první pohled vypadají hned jako webová adresa.

Na závěr ještě poslední rada. Nejhorší to mají domény typu 1den.cz (1.den.cz). Zde je lepší použít slovo. Tj. prvniden.cz. Slova jsou tedy vždy lepší než čísla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>