Jak prodávat na internetu

Na následujících řádcích se Vám pokusím poradit, jak prodávat na internetu.

Samo o sobě to je velice rozsáhlá a zdánlivě finančně náročná problematika. V první řadě je třeba si uvědomit, že v dnešní době jsou již karty dávno rozdané a hra zvaná Prodej na internetu je v plném proudu.

Vstupní investice jsou díky této rozehrané hře velice velké, pokud nemáte opravdu úžasný produkt s opravdu silnou marketingovou základnou. No, a aby to nebylo všechno tak lidé co vlastní dostatek finančních prostředků už dávno povětšinou všechno mají.

Popravdě. Problémů, s kterými se začínající prodejce po internetu může setkat je více než dost a rozepsat je tu by vyšlo na příliš mnoho řádků. Takže si to zjednodušíme.

Máte tedy dvě možnosti:

  1. Plné nasazení. Smířit se s tím, že eshop bude stát několik stovek tisíc a provoz od několika desítek tisíc měsíčně.
  2. Opatrné řešení. Pustit do už hotových řešení zvaných Opensuse (zdarma i pro komerční použití).

1. Plné nasazení

Neexistuje žádné ideální řešení vhodné pro všechny. Ve výsledku záleží na vašich finančních možnostech. Jednoduše se dá napsat, že pokud máte ty možnosti pustit se do práce v plném nasazení a máte dostatek financí, je to asi to nejlepší řešení. Ovšem jsou třeba i zkušenosti a dlouhá příprava. Protože pokud něco zanedbáte, můžete stejně rychle, jak vystartujete tak i padnout. Což tak nějak všichni co už nějakou dobu podnikáme i tušíme.

Co je třeba:

  1. Podívat se na své finanční možnosti. Bylo to už napsáno, ale je to logický základ. Pokud nejsou peníze, přichází na řadu Opensuse (viz níže Opatrné řešení). Konečné řešení opravdu může v plném nasazení vyjít i na stovky tisíc a desítky tisíc měsíčně. Pokud firma nabízí méně, většinou je tomu tak na úkor kvality, spousty chybějících funkcí a nezbytných doplňkových služeb.
  2. Podívat se na sebe, svůj čas, svůj produkt a infrastrukturu. Musíte svému produktu věřit a nejen věřit, ale udělat si i průzkum, zda je o něj vůbec na trhu zájem. Pokud budete mít pochybnosti, připravte se na čas, který to vezme a marketingové nasazení, které bude třeba. Bez propagace to nepůjde. Mít sklady, personál a potřebnou techniku je logické a není třeba to rozebírat. Někdy stačí jeden člověk, jindy stovky lidí.
  3. Něco si o tom zjistit, přečíst a proškolit zaměstnance. O prodeji na internetu bylo sepsáno již mnoho knih. Napsáno mnoho článků a probíhá nejedno školení. Nejedna firma, včetně té toto moderniweb.com/tvorba/skoleni.html nabízí možnosti konzultací a školení.
  4. K prodeji na internetu je třeba e-shop. Funkcí eshopů je dnes opravdu hodně. K tomu, abyste něco neopomenuli, je určitě třeba si uvědomit, že budete potřebovat trvalou technickou podporu od IT firmy či vlastního programátora. Svět IT a možnosti pro eshopy jdou neustále kupředu a to co použijete dnes, může být za měsíc zastaralé. Proto je třeba hodně aktualizovat. Jinak budou zákazníci postupně, velice pomalu přecházet jinam. Nemluvě o zabezpečení.
  5. Dnešní eshopy musí nějak vypadat. Vzhled je důležitý téměř pro každého a tedy i pro většinu vašich zákazníků. Co se vzhledu pro eshopy týče, tak zde je neustále spousta otázek. Opravdu jsou třeba velké obrázky produktů? Opravdu méně znamená více? Stačí úplně bílí eshop jen s obrázkem produktu a tlačítkem koupit? Osobně doporučuji nezapomínat na trendy v grafice a designu. Vzhled vyvolává pocity, emoce, a pokud se vám povede vyvolat ty správné emoce. Máte vyhráno. Bílím holím webem, totiž většinou říkáme, že emoce raději řešit nebudeme.
  6. V neposlední řadě je třeba řešit marketing a tím myslím nejen SEO, ale i celkovou propagaci webu. Letáky a billboardy ztrácí účinek. Je třeba pracovat na jméně, rozvíjet pověst a obraz v očích lidu. V dnešní době je třeba vašemu eshopu dát nějakou duši. Duši si eshop získá pověstí, maskotem, slogany, fanoušky a zásadami. V dnešní době začíná platit pravidlo, že lidé se vrací tam, kde byli šťastní a zůstávají tam, kde to funguje. Popravdě to platilo vždy, jen jsme si toho moc nevšímali. Dnes to už ale víme. V poslední řadě je třeba dát uživateli pocit bezpečí a ochrany, kde to logicky u tohoto pocitu nesmí končit, ale musíme opravdu zákazníky chránit. Ztráta důvěry je u toho či onoho konkrétního zákazníka dlouhodobé a někdy i trvalé. Nemluvě o tom, že kolikrát tu ztrátu přenese na další lidi ve svém okolí.
  7. Nakonec musíme dát dohromady nejrůznější možnosti platby a dopravy. Zde přichází na řadu vyjednávání s přepravními a bankovními společnostmi. Toto je nejdůležitější krok, bez kterého jsou ty předchozí tak nějak zbytečné. Nestačí však mít jen jednu přepravní společnost. Nebo jen jednu možnost platby. Některý zákazník má raději Českou Poštu, jiná PPL… Někdy je pro jednoho uživatele vhodnější použít tuto přepravu a pro druhé jinou. Nemělo by nám záležet na ceně, ale na tom mít co nejvíce přepravců, co nejvíce možností platby od PayPalu, přes online platbu kartou a až nakonec k dobírce.

2. Opatrné řešení

Moje oblíbené řešení. Ve stylu pomalu, ale jistě. Tj. pomalu, ale jistě se rozvíjíte. Pomalu, ale jistě i ztrácíte (když se nedaří). Kdežto u předchozího řešení jde všechno rychle. Rychle získáte, rychle ztratíte… ale i hodně vyděláte a můžete také hodně prodělat. Kdežto u opatrného řešení většinou i málo proděláte a pozor. Výdělek může být i na podobný úrovni jak u profesionálních eshopů při plném nasazení. Jen to může trvat déle a to i několikanásobně déle.

Pokud jste trpěliví a bude se vám práce okolo eshopů líbit. Je toto pro vás ideální řešení.

Za sebe můžu doporučit prověřené řešení systému https://www.prestashop.com

Nezapomenout, že tato řešení nejsou stoprocentní. Taktéž jsou třeba přepravci, taktéž je třeba programátor a grafik. Jen je výhoda v tom, že po instalaci tohoto řešení můžete během pár minut začít prodávat a zbytek ladit za provozu.

Nevýhodou je univerzálnost. Řešení počítá s mnoha variacemi, proto je o něco složitější a vyžaduje o něco větší znalosti, než na míru dělané řešení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>