Grafické efekty

Cílem grafických efektů je jak jinak než zaujmout a upoutat návštěvníky vašich stránek a donutit je tak prohlédnout si obsah.

Známe celkem tři druhy grafických efektů, které se dají využít na webu. Jedná se čistě tedy o efekty, které se nehýbají, ale i tak vypadají kolikrát i lépe jak různé animace.

Možná, že úplně nejlepší jsou kombinace grafických a animovaných efektů.

1. Upravené fotografie

Většinou každý dobrý fotograf své dílo ještě doostří, upraví barvy, odstraní stíny, nebo nechtěné elementy, které se mu na fotografii objevili před fotoaparátem. Do této kategorie však spadají i různé výřezy postav a produktů.

1

Takto vytvořené fotografie patří mezi nejčastěji se vyskytující a také nejlevnější. Samozřejmě mohou být i fotografie neupravené. Což se stává velice často a nebývá to na škodu, pokud je fotografie dobrá.

2. Pokročilá grafická tvorba

Jedná se tedy už o kombinaci různých grafických technik a na řadu přichází už povětšinou drahé grafické programy. Konečné dílo je pak složené z mnoha různých obrázků a nejrůznějších efektů, které ve své konečné podobě spíše připomínají umělecké dílo, než směs několika obrázků a tahů virtuálním štětcem.

2

I tyto díla se vyžívají při tvorbě webových stránek. I když se zdá, že můžou být drahé, dají se sehnat levně i zdarma. Většinou, ale pak přímo neodpovídají obsahu na webu a ani zaměření webových stránek, pokud si podobné dílo nenecháte udělat na míru či zdlouhavě neprohledáváte fotobanky, kde ani po hodinách hledání, nemusíte být spokojeni. Přeci jen, každý jsme jiní a děláme něco jiného. Proto vždy práce na míru bude mít větší cenu i lepší výsledek, jak univerzální tvorba.

3. Ikony, 3D modely a vektorová grafika

Jedná se o nejlepší druh obrázků, nebo grafickou tvorbu. Bohužel také nejdražší, možná až na ikony a jednoduché obrázky. Tyto obrázky vypadají uměle, možná až nepřirozeně. Pro webové stránky a celkově počítačovou grafikou jsou vhodnější hlavně díky své možnosti s nimi dále pracovat. U skutečných vektorů se prakticky nestane, že by byl obrázek při přiblížení rozmazaný.

2

Tento obrázek, není pravý vektor. Jedná se o obrázek nakreslený za pomocí vektorové grafiky a vygenerovaná, či uložení jako klasický obrázek. Netrénované oko si jej na první pohled dokonce může splést ze skutečnou fotografií.

Pravé vektory, můžete vidět i na těchto www stránkách jako různé elementy a stíny. Třeba u tlačítek a pod… Vektorová grafika tedy může být také levná, dokonce i zdarma, ale v případech 3D modelů velice drahá. Pokud by byli dělané na míru a ne třeba nalezené ve fotobankách.

obr-1
obr-2
obr-3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>