Fotograf, grafik a kodér

Co s vámi kluci? Máme tady profese, které jsou ze světa internetu tak nějak vytlačování. Popřípadě nuceny se změnit, rozšířit svoje dovednosti a schopnosti. Není to ovšem škoda?

Fotograf

Každá lepší IT firma má svého fotografa. Každý kdo má chytrý telefon je fotograf. Tak k čemu potřebujeme fotografa? Myslím, že nejen já jsem si všiml, že fotografové jen těžko hledají a nacházejí uplatnění.

Přitom svět internetu jim nabízí obrovský prostor pro realizaci. Představme si, že by se dal spojit webdesign s fotografiemi, ale opravdu přímo webdesign. Ne, jen fotografie ve fotogaleriích, ale přímo základní koncept webu.

reference-47-m

Co se stalo? Webová stránka použila fotografii přímo od fotografa, jako tapetu a najednou má vše úplně jiný rozměr. K vidění zde: http://zetprodukt.cz. Fotografie od slečny: Veroniky Anděrové.

Grafik

Grafik to má semnou těžký. Musím se přiznat, že přímo grafika jsem nikdy neoslovil. Ne, že bych nechtěl. Mnohokrát jsem chtěl, ale vždy když jsem začal mluvit o pokročilé grafice u klienta, tak povětšinou zděšení a strach o cenu. Proto moje díla, povětšinou grafické efekty nemívají… Nebo ano?

reference-9-m

Je zřejmé, že se nejedná o dílo fotografa a i tak je ucelené dílo umístěno na pozadí stránky jako tapeta.  V tomto případě jsem využil služeb fotobank. Kam dnes nepřispívají jen fotografové, ale i dobří grafici.

Ne vždy je dobré šáhnout do fotobank. Ne vždy se povede najít dílo k tématu anebo přímo na míru pro vašeho klienta. Efekt je stejný jak u fotografa. Webdesign, najednou získává nový pohled na svojí tvorbu.

Kodér

U kodéra se v dnešní době mluví jako o někom, kdo zaniká a jeho práce přichází pod hlavičku front-end. Proč ne. Jeho práce se krapet změnila. Musí rozpoznat sám, kam má umístit tlačítka, jaké efekty či animace jsou či nejsou vhodné apod. Dřív to za něj dělal grafik.

Já bych se vůbec nebál zůstat u názvu kodér. Front-end developer zní vcelku moderně a silně. Jen to je pořád to samé. Snad jen rozšířeno o větší nároky na javascript a uživatelsky příznivé provedení webu (UI a UX design).

 

reference-14-m

Web sice nemá tapetu, ale i tak osamocený kodér (front-end) dokázal bez grafika s malou pomocí tentokrát amatérského fotografa, přímo klienta, který si fotil svoji práci, něco zajímavého vytvořit.

Na čistou práci kodéra, bez grafik a fotografa se můžete podívat třeba na tuto šablonu: http://moderniweb.com/eshop/1-moderní-web.html. I zde a na dalších podobných projektech však bude něco chybět.

Spojíme své síly

Všechny tři příklady plní svůj účel. Jsou jednoduché a přehledné. Navíc jsou hlavně levné a i tak dobré. Tak kde je problém? Proč dávat jednotlivé kluky (chcete-li tři rozhádané bratry) dohromady?

Existují i projekty, na které prostě jednotlivci nestačí. Kodér sám o sobě bez grafiky, nebo fotografií nezvládne nic. I v našem příkladu musel pomoct fotograf. Na druhou stranu práce kodéra byla vidět na všech třech příkladech.

Plnohodnotné spojení sil je dobré u velkých projektů. Grafikovy také musí někdo ty podklady sehnat. Nafotit. Někdy ne, ale pokud nešaháme do fotobank a vytváříme web na míru. Je dobré vycházet ze skutečných fotek, skutečných objektů, které se následně předají grafikovy. Ten s toho něco vytvoří a následně se domluví s kodérem a dají to na web.

Pokud si práci zjednodušíme, tak stačí tapeta. Pokud si práci rozšíříme. Přidají se i ikony a další, a další prvky.

1

Vidět můžeme jak práci fotografa, tak i práci grafika. Kodér, či front-end developer dal všechno dohromady a přidal i nějaké animace. Šablona s efekty k vidění zde: http://moderniweb.com/eshop/57-šablona-pro-wordpress-fotograf.html

Nebo také rovnou zde: http://moderniweb.imujweb.cz/wordpress/5/

K práci jsem v tomto případě také využil fotobanky, ale to není důležité. Na této šabloně jsem chtěl demonstrovat, jednu z možných cest, jak využít služeb fotografa i grafika na jednom projektu.

Ve výsledku zde zasáhl i programátor, protože to celé má vlastní administrační systém, ale programátoři dnes nejsou ohroženým druhem. Proto o nich není třeba zatím psát.

Sami zkuste posoudit, který s těchto čtyř webů vypadá nejlépe?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>